Kategóriák
Hírek Programok

Pécsi filmklub – Kék Pelikán

Immár 14. alkalommal látta vendégül a Pécsi Polgári Szalon, a KULTIKMOZI és a Pécsi Tudományegyetem Családokért Programja a tisztelt nagyérdemű közönséget az Uránia Moziban. Ezúttal is egy friss magyar film került terítékre a vetítésen, a Csáki László Balázs Béla-díjas filmrendező egy hónappal ezelőtt debütált, egész estét betöltő animációs filmje, a Kék Pelikán.

A sajátos, magyar műfaj, az élőszereplős, egész estét betöltő (79 perces!) animációs dokumentumfilm segítségével egy, a fiatalok világlátó utazási vágyait kielégítő jegyhamisítási bűnügyi történet felidézésével emlékezhettünk és rácsodálkozhattunk a 30 évvel ezelőtti rendszerváltoztatás kezdeteire, szabadság vágyunk és annak beteljesítését idéző, néha talán kicsit fura lelkiismeretfurdalást is keltő érzéseire.  

A film a dokumentumfilm műfajában az animáció technikájával egy-egy élőképes felvillanással tette valóságossá és életszerűvé a story telling módszertanát meghaladóan azt a tényt, hogy a film nem pusztán egy történet mesélés, hanem nagyon is „de te fabula narratur”, azaz: rólunk szól a mese. A film megtekintése után Csáki László filmrendezővel – szokás szerint – Lengvárszky Attila a Pécsi Polgári Szalon elnöke beszélgetett.

Ha nem is kapunk egzakt választ és megoldást a filmben, mert valami madarakról kellett volna megjegyezni egy mondatot, hogy kijusson főhősünk, Béla (Szacsvay László) az idősek otthonából, és visszatérhessen a közben már alig létező otthonába, ami annyira nem sikerült, mint  Felix Herngren svéd rendező filmjében a 100 éves embernek, aki kimászott az ablakon, életünkben és elmagányosodásunkban, mégis lehetséges közben egymásra találni, generációs határokat is áttörve, ha egy fiatal, akit Zoénak hívnak (Kizlinger Lilla) a filmben, ránk talál, és mi ő reá, még ha az az egymásra találás közös nevezője a magány és a kirekesztettség is.

Csak beszéljünk róla…

Csak beszéljünk róla, hogy nehezen vagyunk, de vagyunk…

Legalább beszéljünk, mert akkor egy kicsit könnyebben leszünk…

Ha megnézzük ezt a filmet, akkor biztosan így fogunk érezni és cselekedni.