Kategóriák
Hírek Programok

Pécsi filmklub – Valami madarak…

A Pécsi Polgári Szalon, a KULTIK Mozi és a PTE Családokért Programja szervezésében 2024. február 7-én este az Uránia Moziban közösen tekinthettük meg a Valami madarak című filmet, Hevér Dániel rendező és Kertész Zsanett forgatókönyvíró első nagyfilmes alkotását.

Az alkotókkal Lengvárszky Attila, a Polgári Szalon elnöke beszélgetett a film keletkezésének körülményeiről, az inspirációról és arról, mit tudnak kezdeni a mai társadalom családjai az időssé vált szeretteikkel és a körülöttük jelentkező problémákkal.

Ha nem is kapunk egzakt választ és megoldást a filmben, mert valami madarakról kellett volna megjegyezni egy mondatot, hogy kijusson főhősünk, Béla (Szacsvay László) az idősek otthonából, és visszatérhessen a közben már alig létező otthonába, ami annyira nem sikerült, mint  Felix Herngren svéd rendező filmjében a 100 éves embernek, aki kimászott az ablakon, életünkben és elmagányosodásunkban, mégis lehetséges közben egymásra találni, generációs határokat is áttörve, ha egy fiatal, akit Zoénak hívnak (Kizlinger Lilla) a filmben, ránk talál, és mi ő reá, még ha az az egymásra találás közös nevezője a magány és a kirekesztettség is.

Csak beszéljünk róla…

Csak beszéljünk róla, hogy nehezen vagyunk, de vagyunk…

Legalább beszéljünk, mert akkor egy kicsit könnyebben leszünk…

Ha megnézzük ezt a filmet, akkor biztosan így fogunk érezni és cselekedni.