Kategóriák
Hírek Programok

Pécsi filmklub – Látom, amit látsz

A Pécsi Polgári Szalon közönsége 2023. április 12-én este, a KULTIKMOZI, a Polgári Szalon és a PTE a Családokért közös s

A Pécsi Tudományegyetem és Pécsi Polgári Szalon közönsége a KULTIK MOZI szervezésében 2023. június 14-én, szerdán este az idei tanév utolsó filmvetítési alkalmán vehettek részt, amelyen az országos bemutató előtt került levetítésre Pécsett a Látom, amit látsz c. film Szabó Mátyás rendezésében.

Egy sajátos magyar romantikus sci-fi filmet láthattunk, ami azonban a fantasztikus mesemondásnál jóval többről szól.

A film után Czirkos Orsolya humán fejlesztő szakemberrel beszélgetett Lengvárszky Attila a Szalon elnöke.

A beszélgetés vezérfonala a főszereplő, Ábel bátor döntéséről szólt, mely szerint szükséges egy új, belső látásmód a dolgokról, ahhoz, hogy jobban értsük a világot, és el merjük hagyni a komfortzónánkat, amely kényelmet, megszokást és biztonságot nyújt, és amelyet sokszor mások, a neveltetésünk, a hagyományaink kényszerítenek ránk.

Egy új dologba beleugrani ugyanakkor veszélyes, bizonytalan és nem támogató gyakran a környezet sem. Ehhez kell egy erős motiváció, egy erős érzés, mely a filmben a szerelem, a vágyott lányba vetett hit, elköteleződés és bizalom, mely a ráhagyatkozást megéri, mert ahogy Czirkos Orsolya fogalmaz a küldetés nyilatkozatában: „Hitem, hogy a nagyszerű dolgok a kényelmi terünkön kívülről indulnak, aztán válnak ismét komfortossá.”

A filmből azt tanultuk meg: akármilyen nehéz is, merjünk látásmódot, azaz paradigmát váltani, dönteni és felelősséggel cselekedni.

Lengvárszky Attila, elnök

Pécsi Polgári Szalon